Aardewerk.
Handgemaakt met
Amsterdamse klei.

Over ijklei

Mijn naam is Willemijn van Manen en ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik maak handgedraaid aardewerk. Na mijn interesse voor film en grafische vormgeving raakte ik onder de indruk van een nieuwe discipline: het werken met klei. Het ongepolijste, natuurlijke karakter van aardewerk vind ik heel aantrekkelijk. Ik houd er bovendien van om onderzoekend bezig te zijn en ben elke keer verrast hoe het materiaal zich gedraagt.

Het toeval wil dat de bodem in mijn woon- en werkomgeving veel donkere, vette klei bevat. Dit is bruine rivierklei uit het IJ, ooit gebruikt om dijken te versterken. Ik werd benieuwd of ik er wat mee zou kunnen en ging met een kruiwagen op pad. Met de klei die ik letterlijk zelf uit de grond schepte ben ik gaan experimenteren. Een fantastische ontdekking, dat ik met de grond waarop ik leef gebruiksgoed kan maken. Eerst zeef ik de klei uit de grond, vervolgens meng ik het met witte studioklei, wat behalve meer stabiliteit een interessant kleurenpalet geeft. Het hoge ijzergehalte in de IJklei maakt dat deze rood bakt. Door hem te mengen met verschillende percentages witte klei ontstaan honing- en karamelachtige tinten.

De beginselen van de keramiek heb ik geleerd van keramiste Charlotte Boersma. Tijdens haar lessen begon mijn zoektocht naar een eigen beeldtaal. Inmiddels heb ik een studio aan huis in Amsterdam-Noord, waar ik werk op een pottenbakkersdraaischijf. Ik maak vormen die functioneel, harmonieus, simpel en charmant zijn: denk aan vazen, bekers, kommen en schalen. De klei zelf vind ik het belangrijkst, die wil ik graag laten zien. Daarom blijft een deel van mijn werk bewust transparant of ongeglazuurd.

Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij op.
willemijn@wmine.nl
+316 333 080 33

SHOP binnenkort online